søndag den 13. marts 2011

Flaskning af Hvedeøl - 12/3-2011

Så havde vores hvedeøl stået og lagret i 13 dage(Uden et eneste blob fra gærlåsen :-o ), og det var nu tid til at få den på flaske.

Vi mødtes kl 14.30 og lagde ud med at gøre flasker, kapsler, bryggerske og flaskefylder ren i en gang kogt vand med noget Chemipro Oxi. Flaskerne skyllede vi efterfølgende med koldt vand fra hanen og satte til tørre i vores udemærket "Øltræ".
Vi valgte halv liter flasker til dette bryg, mest fordi det ser jo godt ud, og så også lidt fordi vi havde lidt mangel på kapsler :-).


Det næste punkt var at sætte en halv liter vand med 55 gr. sukker over og koge.
Dette er næring til gæren, som viderudvikler sig, når øllen er kommet på flaske og derved danner kuldioxid.
Netop kuldioxiden savnede vi meget i Gåsen-øllen. I opskriften til Gåsen stod der, at vi skulle bruge de førnævnte mængder af vand og sukker til 22L, men eftersom vi også havde en opskrift, hvori der stod, at man kunne bruge den dobbelte mængde af begge dele, prøvede vi altså at putte den samme mængde sukker og vand i som vi gjorde i Gåsen, tiltrods for dette kun er den halve mængde øl. Risikoen ved dette er, at gæren får så meget næring, at den danner sådan et tryk, at flaskerne eksplodere. Vi tager dog gerne den risiko, for at få den rigtige lyd, når man åbner øllen og for at undgåen fornemmelsen af at øllen er flad.
Som så mange gange før, skulle vi have sat sukkervandet over som noget af det første, fordi det skal nedkøles til at 20-24 gr. Så det kom i et koldt vandbad, og imens planlage vi vores næste bryg og bestilte dertil.

Vi tjekkede lige vægtfylden og den lå smukt på 1010, perfekt!

Da sukkervandet var nedkølet, hældte vi det i gærtanken under omrøring, uden at skrabe bunden og få alt for mange gærrester blandet i øllen.
Tja, måske ser det ikke lækkert ud, men ihvertfald spændende!


& så skulle den flaskes.

Prøv at lægge mærke til lyden

De første og sidste flasker markerede vi kapslerne med et "F" på den første, og et "X" på de 3 sidste for at vide, at der kan være mere bundfald i end de andre. Nu skal de stå i 2 uger ved stuetemperatur og derefter sættes de køligere og efter en måneds tid, kan vi prøvesmage, hvis ikke alle flasker er eksploderet.....
18 flasker endte det med.

Flotte ølkasser vi pt. føre os frem med hva'?!? ;-), vi ender nok med et sagsanllæg

Vi skålede i " Jacobs Chili"øl fra Refsvindingen.

Cirka kl. 17 kunne vi sætte os og nyde et stykke æblekage og juleøl fra Harboe efter denne vellykkede tapning. Nu skal jeg bare huske, at det var anden gang, jeg serverede denne kage, og det må man jo bare ikke...ihvertfald ikke for de samme gæster. Det er jo den første linie i Emma Gads "Gæster til Kage"!

3 kommentarer:

 1. Godt indlæg, glæder mig til at læse resten! - dælme tidligt du står op og skriver!

  SvarSlet
 2. Så er den her, den alternative kage, som kan serveres for gæster igen og igen, blot de er danske ølentusiaster!

  ØLKAGE:
  Ingredienser: ½ kg. brun farin
  ½ kg. mel
  1 tsk. bagepulver
  1 tsk. kanel
  1 tsk. ingefærd
  1 tsk. kardemomme
  1 fl. hvidtøl
  Det hele kommes i en skål og røres sammen til en flydende masse. Kagen bages med staniol over de første 45 min.

  Staniolen tages af og kagen bages derefter endnu ca.45 min( staniolen beskytter kagen fra ikke at blive brændt på toppen. )

  Kagen bages ved 180 grader på nederste ovnrille. Velegnet til frysning.

  Tips:

  Det gode ved kagen er at den kun har 2% fedt. Den skal bages lang tid men smager til gengæld forryggende godt.

  Kilde: Aletiders Kogebog

  SvarSlet
 3. Tillykke med VOR|BRYG drenge!
  En fantastisk hjemmeside!
  Og hvor bliver jeg tørstig!
  Alt godt med mange bryg fremover!
  MorMie

  SvarSlet